Unele dintre cartile mele preferate din anii de gimnaziu au fost: ‘’Legendele Olimpului’’, ‘’La Medeleni’’, ‘’Singur pe lume’’, ‘’Colt alb’’, ‘’Cei trei muschetari’’. Ei bine toata triada: ‘’Vicontele de Bragelonne’’ si ‘’Dupa 20 de ani’’, si usor cu varsta ‘’Anna Karenina’’ si tot ce e din Tolstoi.
Imi aduc aminte perfect camera mea mica si cocheta cu picioarele bagate sub fund, sau culcata pe burta citeam pe nerasuflate si imi inchipuiam ca eram acolo. Lumea din carti traia odata cu mine, eram pe rand toate personajele din naratiune.
Ce lume, ce timpuri!
Nu pot sa nu-mi amintesc micile disectii pe broaste si diferitele combinatii de spirt preparat pentru intarirea picioarele puilor de curcani. Si acum oarecum din reflex, din inertie, ma trezesc citind, cam 5-6 carti deodata, rasfoiesc, aleg si termin cam una-doua.
Lumea creste, se umple de sens odata cu trecerea din copilarie si mai incolo. Asa ajungi dupa 30 de ani, aceeasi fetita cu alta rochita. Uneori ma prinde seara tarziu povestind cu cei care vin la cabinet despre lumi din carti: personaje, situatii comice, momente emotionante si mai ales cata pasiune dezvoltau in noi acele mici gadgeturi numite carti.
Pasiunea mea ramane farmacia, sau mai bine spus chimia, sau substantele active naturale, diferite care te pot imbarbata sau inmuia, revigora sau adormi. Toate acestea se gaesc in natura si vin la pachet cu un numar de fixatori ce potenteaza substanta la 100%.
Incontinuare cartile ma poarta spre ce creeaza din pamant natura care cred ca este arhi suficient pentru a deveni oameni sanatosi. Daca vreti omul viitorului este acela care preponderent este mai vegetarian, care face sport, are masina elctrica si se preocupa de scaderea ratei CO2, este implicat in viata sociala, colecteaza selectiv si recicleaza, si sustine comunitatea din care face parte.
Acum cateva zile o doamna mi-a adus un caiet, pe care mi l-a prezentat ca o mica lucrare personala. Din discutie stiam ca este farmacist, pensionata. Era implicata incontinuare in lucrarea sa. La randul meu mi-am deschis micul meu laborator si asa am inceput sa povestim. M-a coplesit, de fapt aveam in fata un tratat de plante medicinale.
Organizat aproape matematic: demunire stiintifica, familie, ordin, recoltare, pastrare, mod de utilizare, efecte, mod de pastrare: afin, albastrele, alun, anason, anghinare, arnica, brad muguri, busuioc, castan, catina, cicoare, cimbru, coada calului, coltii babei, cuisoare, drobita, filinica, frasin, galbenele, ghimbir, iarba-fetei, iarba-sarpelui, iasomie, lemnul domnului, leustean, lucerna, mac, macese, marar, marul lupului, maselarita, menta, mesteacan, musetel, naprasnic, paducel, pelin, pin muguri, porumbar, matase, roinita, rozmarin, rostopasca, salcam, salcie, scortisoara, scumpie, soc, sunoatoare, tei, trandafir, troscat, tataneasa , untul pamantului, urzica vie. Sunt interesata de puterea acestor mici vietati care ne pot face viata mai frumoasa, sanatoasa, activa.
Ce fac in fiecare zi: citesc, experimentez, descopar noi remedii naturale. Asa ca va astept la un ceai dupa fiecare terapie!