Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi pentru a functiona optim.
Pe de alta parte insa, daca mai mult de 50% din alimente dintr-o zi nu sunt vii (crude), sistemul imunitar trateaza surplusul de alimente ca pe niste corpuri straine, astfel ca sistemul imunitar lupta cu surplusul de “hrana moarta” ca si cum ar lupta cu un corp strain care ti-a invadat organismul.
Ce este hrana vie?
Hrana vie = mancare care contine enzime. Toate organismele vii contin enzime. Unde nu exista enzime, nu exista viata. Enzimele se distrug in totalitate cand un aliment este gatit termic (fiert,prajit,copt).
Ce sunt enzimele ?
Fiziologic vorbind, enzimele sunt niste proteine active care pun in miscare toate procesele biochimice care au loc intr-un organism viu – fie el om, animal sau bacterie. Toate procesele din organism, inclusiv cele care ne ajută să vedem, să gândim, sa digeram hrana, să respirăm, se produc în cazul unei persoane sănătoase la viteze impresionante, iar acest lucru se datorează enzimelor. Mai sunt numite “catalizatorii vietii”, dar mai bine spus, ele sunt insăsi viata. Noi oamenii avem 2 categorii de enzime: enzime metabolice si enzime digestive.
I. Enzimele metabolice – Sunt enzimele din interiorul celulelor.
Sunt numite si “scanteia vietii” deoarece niciuna din miliardele de celule n-ar functiona fara ele. Insa cu cat inaintam in varsta numarul enzimelor scade, iar enzimele metabolice nu pot fi suplimentate cu enzime din exterior. Totusi sanatatea colonului se dobandeste printr-un stil de viata sanatos (dieta, exercitii, obiceiuri sanatoase). Toate acestea prelungesc viata enzimelor si mentin echilibrul enzimatic pana la o varsta inaintata. Enzimele metabolice au nevoie de vitamine si minerale, in special de zinc si magneziu, pentru a functiona optim, de aceea, pentru a mentine un echilibru enzimatic in organism, este foarte important sa nu existe carente de vitamine si minerale.
II. Enzimele digestive – sunt elementele cheie in:
Majoritatea enzimelor digestive sunt secretate de pancreas, dar si ficatul, vezica biliară, intestinul subţire, stomacul şi colonul sunt organe care au la baza functionarii lor enzimele.
Principalele categorii de enzime digestive sunt:
Asadar nu putem vorbi de digestie in absenta enzimelor. Enzimele digestive pot fi suplimentate cu enzime din alimente crude. Alimentele crude contin enzime alimentare extrem de benefice colonului, care suplimenteaza enzimele digestive si in acelasi timp le usureaza munca.
Intoleranta la lapte, intoleranta la gluten – arata faptul ca organismul tau nu mai produce enzimele necesare pentru a descompune si digera acel aliment. Cand un aliment nu este digerat, el devine toxic pentru organism, deoarece intra in putrefactie in intestinul gros si duce in prima faza la reactii alergice, dupa care la boli cronice.
In ce alimente se gasesc enzimele ? In toate alimente vii.
1. In fructele si legumele crude.
2. In laptele proaspat – nefiert, nepasteurizat
3. In cerealele si semintele germinate.
4. Multe alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata.
5. In suplimente nutritive cu enzime.
1. Fructele si legumele crude – Toate fructele si legumele crude si proaspete contin enaime. Cu cat sunt mai proaspete cu atat continutul lor de enzime este mai mare. De exemplu: un mar care tocmai l-ai cules din pom, are mai multe enzime fata de unul pe care l-ai cules ieri sau alaltaieri.
2. Laptele proaspat – Laptele este un aliment minunat pentru sanatate, atat timp cat contine enzime. Laptele “crud” (nefiert/nepasteurizat) contine peste 60 de tipuri de enzime (asadar este un aliment cu adevarat viu). Aceaste enzime fac din lapte un aliment sanatos si vindecator, motiv pentru care este considerat de catre unii terapeuti o arma puternica in lupta cu bolile. Asadar nu laptele in sine, ci enzimele pe care le contine sunt cu adavarat importante pentru sanatate.
2.1 Lactatele fermentate(iaurtul) – Iaurtul este de fapt un lapte care a fermentat sub actiunea anumitor culturi de bacterii (benefice pentru sanatea omului) se mai numesc probiotice. Acele bacterii se dezvolta de la sine in laptele viu, care contine enzime. Un lapte preparat termic(fara enzime) se transforma in iaurt doar daca i se adauga acele bacterii (Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus).
Beneficiile iaurtului sunt nepretuite:
+ In primul rand bacteriile probiotice stau la baza florei intestinale – care este pilonul de baza la imunitatii. Consumand lactate fermentate iti suplimentezi bacteriile benefice din flora intestinala, iar astfel iti intaresti sistemul imunitar avand totodata si un colon sanatos. Asadar pentru un sistem imunitare de fier, iaurtul e un aliment obligatoriu.
* Este cel mai bun medicament dupa un tratamentu cu antibiotice( antibioticele fac praf flora intestinala, implicit si imunitatea).
+ In al doilea rand enzimele fac din iaurt un aliment usor digerabil si cu o biodisponibilitate mare a nutrientilor: calciu, iod, fosfor, potasiu, zinc,vit. D, B2, B5 si B12.
+ Si nu in ultimul rand: imbunatateste sanatatea generala a organismului. Studiile arata ca iaurtul are beneficii in ameliorarea bolilor cronice ( cancer, hipertensiune, ateroscleroza, artrita , osteoporoza , candidoza etc).
1. Iaurtul se digera cel mai bine cand este consumat pe stomacul gol.
2. Fructele si dulciurile nu se combina niciodata cu restul mancarii. Ele se consuma doar intre mese – cand stomacul este gol.
3. In cereale si seminte inmuiate – foarte benefice organismului uman. Ce tip de cereale si seminte se pot folosi? – Majoritatea: ovez, secara, orz, grau, seminte de in, seminte se susan, chia, seminte de canepa, seminte de dovleac. Daca vrei beneficiezi de enzimele din cereale sau seminte, ar fi bine sa le punem cateva ore la inmuiat inainte de a le consuma.
Alte alimente vii – 1. Oul crud
Oul este un aliment viu care contine enzime foarte benefice pentru sanatate, atat timp cat este consumat crud (negatit). Chiar si gatit, oul este un aliment foarte bogat in nutrienti( proteine de inalta calitate, Vitaminele din complexul B, Vitamina D, fossfor, iod, zinc, seleniu, magneziu). Enzimele fac din ou un aliment usor digerabil, si ii dau un plus de biodisponibilitate (adica organismul se poate folosi de o cantitate mai mare de nutrienti din el). Mai mult decat atat, studiile arata ca un consum regulat de oua crude intareste sistemul imunitar. Foarte multi terapeuti din medicina alternativa considera oul un adevarat medicament – “oul crud e un balsam pentru sanatate”.
2. Mierea de albine proaspata – “Mierea de casa” e un medicament cu adevarat vindecator pe care natura ni-l ofera. Nu numai ca ea contine foarte multe enzime, dar contine si cantitati insemnate de vitamine si minerale (in special vit. B2, B6, magneziu, fier). Asa cum probabil ati observat, n-am numit mierea un aliment, ci mai degraba un medicament, deoarece trebuie consumata doar in cantitati foarte mici – asemenea unui medicament.
Cum stii daca are enzime? – Cand mor enzimele din miere, aceasta se zahariseste. Mierea zaharisita este miere fara enzime.
3. Suplimentele cu enzime – Pastilele pot fi foarte folositoare, mai ales iarna cand alimentele vii sunt mai greu de gasit, iar in timpul anotimpurilor bogate in fructe si legume de regula luam enzimele direct din natura.
Acestea sunt principalele surse din care organismul tau isi poate lua enzimele necesare pentru o functionarea optima. Pe langa faptul ca trebuie sa consumam zilnic alimente care ne suplimenteaza enzimele digestive, exista si cateva lucruri care dauneaza enzimelor si de care ar fi foarte bine sa ne ferim:
1. Guma de mestecat – Cand mesteci mancarea, transmiti un semnal creierului tau prin care-l anunti ca urmeaza sa ajunga mancare in stomac. Cand primeste acest semnal, creierul comanda stomacului sa produca enzime.
Ce se intampla cand mesteci guma? – Transmiti un semnal fals creierului, care va creste productia de enzime din stomac si va risipi astfel enzimele de care ai nevoie atunci cand digeri hrana. Mai mult decat atat, in timp, se poate deregla acest mecanism reflex de producere a enzimelor.
2. Combinarea incorecta a alimentelor – Unele enzime functioneaza intr-un mediu acid iar altele in mediu mai alcalin. Cand mediul este alcalin se dezactiveaza enzimele care lucreaza in mediu acid, si vice-versa. Carnea este digerata de enzimele “acide” iar painea si amidonoasele sunt digerate de enzimele “alcaline”. Apoi daca tu la o masa combini cartofi cu carne sau paine cu carne, nici unul dintre cele 2 alimente nu se va putea digera complet – deoarece pentru a fi digerate ele au nevoie de enzime care nu pot lucra impreuna.
3. Mestecarea insuficienta a alimentelor – Asa cum am spus la punctul 1, cand mesteci mobilizezi enzimele sa digere hrana. Alimentele se mesteca pana cand se transforma in pasta, si nu doar pana cand pot fi inghitite. Ceea ce trebui sa retinem este doar ca – Mestecarea insuficienta a alimentelor imbolnaveste organismul si cel mai mult are de suferit sanatatea colonului si implicit cu el toate organele corpului.