Cabinet de colon hidroterapie si nutritie
+40 (768) 970-031
Suna pentru programare
Str. Alexandru Moruzzi Voievod, Nr. 4A
Sector 3, București

Clinica Remedium

Acasa / Cabinet de colon hidroterapie si nutritie

Colonhidroterapia – irigarea de colon

In piramida terapiilor de vindecare si preventie, alaturi de alimentatie, hidratare, meditatie, respiratie, este asezat la locul cuvenit, prestigios, terapia de irigare de colon, numita colonhidroterapie.

Ii revine varful acestei piramide, deoarece procedeul este recomandat ocazional, in perioadele de dezintoxicare (se pot face 3-6 sedinte de irigare, de 2-3 ori pe an la persoanele sanatoase).

Desfasurarea procedeului

Timp de mai bine de o ora, avem prilejul de a sta impreuna cu pacientul, in paralel cu desfasurarea procedeului de irigare. Pacientul este dezbracat complet de la jumatatea inferioara, imbracat intr-un halat si pozitionat pe masa terapeutica, pe spate, acoperit cu un prosop de baie.

Se va palpa cadrul colic, pentru a simti gradul de balonare, de depunere pe peretii intestinali. Se explica fiecare pas si fiecare simptom specific acestui procedeu: presiune interna, senzatia de a merge urgent la baie, stari specifice unui sindrom diareic, crampe abdominale (care vor dispare odata cu eliminarea reziduurilor), uneori stari de slabiciune, in special in etapa finala(temporare).
Se introduce in orificiul anal, o canula cu 2 terminale: unul de irigare cu apa ionizata, distilata prin filtre proprii ale aparatului si al doilea de eliminare a reziduurilor. Prin urmare avem etape succesive de irigare-eliminare.

Pacientului ii revine rolul a respira profund, de a permite aceasta eliminare totala a materiei stocate de-alungul anilor, pentru a relaxa cat mai mult sistemul nervos, implicit sficterele anale.

In primul sfert de ora:

  • se va elimina aerul din interior,
  • prin colon se va reabsorbi apa
  • apa este condusa prin circulatia sanguina, la ficat si de aici spre tesuturi. Acest circuit se face permanent in timpul irigarii de colon.

Se porneste cu un debit scazut, iar treptat numarul litrilor de apa va creste direct proportional cu presiunea interna a fiecarui pacient, insumand pe parcursul procedeului la o medie de 15 litri de apa. Astfel daca pacientul este balonat sau constipat, va absorbi mai putina apa, necesitand ulterior intre 3-5 sedinte de irigare de colon.

Efectele subtile ale irigarii de colon

Colonul este reflexogen, iar unii dintre voi simt mai mult anumite organe care se activeaza, in timpul procedeului. De exemplu, colonul transvers este corelat cu hipotalamusul, locul unde actioneaza numerosi receptori, inclusiv cei responsabili de metabolism si apetit.

Materia fecala arhivata de ani de zile in colonul nostru este corelata cu emotiile negative specifice unor perioade dificile din viata noastra. Odata expulzata in exterior, pacientul poate resimti o eliberare psihica.

Irigarea de colon se incheie dupa cc 45-60 minute, in functie de fiecare organism/temperament, prin a merge la baie si a sta cat este necesar fiecaruia, pentru a elimina complet (datorita gravitatiei, atunci cand ne ridicam se vor desprinde si alte placi sau schibale de pe mucoasa intestinala).

La nivelul colonului:

  • se absorb minerale din complexul de vitamine B (de ex:  deficitul B6 este responsabil de pofte), vitamina K (de coagulare),
  • se difuzeaza mai mult de 95% serotonina in intreg organismul. ( Persoanele cu pereti intestinali incarcati nu vor difuza serotonina in cantitatea optima. Prin urmare, ele vor fi expuse starilor de irascibilitate si oboseala, de multe ori stari ce caracterizeaza constipatia).

Irigarea de colon este adresata in egala masura preventiei si tratamentului; numarul de sedinte se stabileste in functie de caz, de simptome asociate, in medie 3-6 irigari.

Inainte de irigarea de colon si dupa procedeu

Inainte de colonhidroterapie nu este indicata o dieta anume. In ziua respectica, totusi este bine sa nu consumati mancare cu min 4 ore inainte. Dar pentru o eficienta crescuta, se recomanda respectarea unei alimentatii de 50-70 % vegetariana/masa, cu o saptamana inainte de sedinta programata.

In aceasta perioada de pregatire, ar trebuie sa evitati consumul de stimulente: cafea, alcool, tutun si sa consumati lichide, eventual ceaiuri din plante medicinale (o formula de plante pe baza de fenicul, papadie, Cascara Sagrada, crusin, nalba-mare, scoarta de stejar alb), 1 lingura de mix fibre/zi (dimineata, inainte de micul dejun, cu un pahar de apa).

Dupa procedura de irigare, flora intestinala se optimizeaza in cc 3 zile, zile in care dvs ar trebui sa aveti in vedere o digestie usoara, cu cantitati mici de alimente/masa, bogate in enzime: sucuri verzi, salate (in special de varza murata in ghimbir.

Dupa procedeu, pacientii isi pot relua activitatile, fara nici un risc. Poate exista o stare de oboseala, in functie de cantitatea eliminata si energia consumata pentru aceasta eliminare, insa intr-un plan profund, se naste o stare de vitalitate. Pacientii se intorc in mediile lor, mai eliberati, mai sanatosi, mai fericiti (se vede pe chipul lor).

Va asteptam la Clinica Remedium pentru terapia colonului cu apa pentru a va schimba interiorul, prin alimentatie si irigare de colon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intrebari frecvente
Este sigură procedura de hidrocolonoterapie?

Apa este introdusă într-o presiune scăzută, astfel încât nu există nici un pericol de perforaţie intestinală. Sesiunea de hidrocolonoterapie, spre deosebire de consumul de laxative, nu dă dependență.

Care este pregătirea înainte de terapie?

Primul pas inainte de tratament este consultarea contraindicaţiilor. Dacă aveţi nelămuriri legate de acestea, vă rugăm să nu ezitaţi să ne contactaţi, fie telefonic (+40768 970 031), fie prin email (office@clinicaremedium.ro).

În momentul în care veţi ajunge la Clinica Remedium, veţi fi invitat să completaţi un chestionar medical necesar desfăşurării în condiţii optime a terapiei. Înainte cu o zi de tratament, se vor evita băuturile carbogazoase, fasolea, lintea, nucile, varza, brocoli şi conopida.

De asemenea, este indicat să evitaţi alcoolul cu 24 de ore înainte şi după terapie. În ziua tratamentului vă recomandăm să mâncaţi uşor, iar cu două ore înainte de terapie să nu mânacaţi nimic, dar puteţi bea apă sau ceai.

Cum decurge şedinţa de hidrocolonoterapie?

Apa filtrată și încălzită este introdusă prin intermediul unui speculum în rect. Apa stimulează peristaltismul intestinal (contracţia de colon), astfel încât la nivelul colonului se va introduce mecanic doar apă, în timp ce resturile sunt eliminate în mod natural de către colon. Întregul tratament se desfăşoară în sistem închis, astfel încât nu se vor simţi mirosuri dezagreabile. De asemenea, pe toată durata procedurii veţi fi complet acoperit, în acest fel respectându-se în totalitate intimitatea dumneavoastră.

Poate fi dureroasă procedura de colonhidroterapie ?

Nu există niciun motiv pentru care să simţiţi durere. Se poate întampla ca în timpul sesiunii de colonhidroterapie, din cauza acumulării de gaze, sau atunci când colonul se contractă pentru a elimina deşeurile depuse pe pereţii lui, să apară o senzaţie de disconfort sau chiar crampe. De cele mai multe ori însă, terapia este confortabilă, nedureroasă, chiar placută.

Cum mă voi simți după sesiunea de hidrocolonoterapie?

Modul în care oamenii se simt după tratament variază enorm. Unii sunt gata să se joace, alţii ar dori să se odinească pentru restul zilei. Ca regulă generală, ar fi minunat ca să dedicaţi restul zilei relaxării, pentru a ajuta organismul în procesul de detoxifiere.

Dacă acest lucru nu este posibil, vă puteţi relua activităţile fără nicio problemă.Uneori tratamentul iniţiază eliberare emoţionala, (sentimentele noastre sunt depozitate adesea în intestin). Puteţi simți uneori o ușoară vulnerabilitate. În general, pacienții își reiau activitățile fără nici o problemă.

În prima zi ar trebui de asemenea să mâncaţi uşor (supe, salate, fructe) şi să evitaţi produsele de origine animală. Evitaţi produsele condimentate şi grăsimile cel puţin în primele două – trei zile. Consumul de alcool este interzis în primele 48 de ore de la tratament. Acest lucru este important, pentru a permite ficatului să lucreze în scopul înlăturării toxinelor şi nu pentru a metaboliza alcoolul!

Câte şedinţe de colonhidroterapie am nevoie?

Numărul de sesiuni de colonhidroterapie va depinde de individ, se iau în vedere gradul de stres și oboseală, alimentația pacientului și stilul său de viață, afecțiunile de care suferă pacientul (dacă există). În urma discuţiei preliminare, terapeutul poate stabili numărul de şedinţe necesare. În general, sunt recomandate la început 6 şedinţe efectuate consecutiv pentru a putea îndepărta cât mai mult din reziduurile stagnante. În funcţie de afecţiunile fiecăruia se pot extinde până la 10 şedinţe. Ulterior, când starea de sănătate a intestinului este ameliorată, se recomandă aproximativ 5-6 şedinţe de două ori pe an.

Devine intestinul gros leneş?

Nu, această terapie chiar este un exerciţiu pentru intestin. Stimularea, contracţia şi relaxarea va ajuta la tonusul şi remodelarea colonului pentru a facilita la eliminarea completă a resturilor nehrănitoare şi toxice.

Ce se întâmplă cu microflora de la nivelul colonului?

Se vor spăla unele bacterii bune, dar se vor spăla o mulţime de bacterii rele. Se recomandă probioticele sub formă de capsule dar şi iaurtul, laptele batut şi kefirul din ciupercă tibetană pentru repopularea bacteriilor bune mai ales pe un teren curat.

Sunt în perioada ciclului menstrual. Pot veni la procedura de hidrocolonoterapie?

Dacă aveţi dureri foarte puternice şi nu vă simțiți suficient de bine pentru a veni, este indicat să anulați procedeul. Dar dacă nu este aşa de rău, atunci acesta poate fi de fapt un moment foarte bun pentru colon.

Care este diferenţa dintre procedura de hidrocolonoterapie şi clismă?

Atât clisma cât şi sesiunea de colonhidroterapie presupun introducerea apei în colon via rectum. Principala diferenţă între cele două proceduri constă în faptul că, dacă în timpul clismei se curaţă doar partea inferioară a colonului (sigmoidul şi o parte din colonul descendent), în cadrul sesiunii de colonhidroterapie se curăţă întreg colonul.

De asemenea, procedura de hidrocolonoterapie presupune infuzii repetate de apă în colon, urmate de eliberări repetate, pe când clisma presupune o singură infuzie. Ca urmare, detoxifierea prin colonhidroterapie este mult mai profundă şi eficienta decât în cazul clismei. În timpul sesiunii de hidrocolonoterapie, reziduurile părăsesc colonul printr-un tub, astfel încât mirosurile dezagrabile sunt evitate. În timpul clismei, reziduurile sunt eliminate la toaleta, discomfortul fiind mărit.

Procedura de colonhidroterapie este efectuată de către personal calificat, cu ajutorul unui aparat specializat care urmăreşte permanent presiunea şi temperatura apei infuzate, pe când clisma nu necesită ajutor calificat, ci se autoadministrează cu ajutorul unui kit ce se găseşte în farmacii, iar presiunea şi temperatura apei sunt greu de controlat.